Sól ziołowa – produkt pochodzenia ekologicznego
Liczne badania wskazują, że w diecie Polaków jest zbyt dużo soli, która przyczynia się do powstawania otyłości, miażdżycy, demineralizacji kości. Niestety, nawet u młodszych dzieci można często zauważyć skutki nadmiaru soli w diecie, która zawarta jest nie tylko w popularnych przekąskach, ale także w zbyt dużej ilości dodawana jest do potraw przygotowywanych w domu. Rozstanie się z solą może nie być tak łatwe, ponieważ organizm przyzwyczaja się do konkretnego smaku. Jest jednak jeszcze jedno rozwiązanie, a mianowicie sól ziołowa, która jest idealnym zamiennikiem zwykłej soli.
Czym jest sól ziołowa?
Produkty pochodzenia ekologicznego takie ja sól ziołowa, zawiera dodatki różnego rodzaju aromatycznych ziół, to właśnie one powodują, że przyprawa ta nadaje daniom lepszy smak, a przy tym także zmniejsza ilość używanej w diecie soli. Najczęściej wśród ziół znajdują się: oregano, bazylia, pietruszka, lubczyk, cząber, rozmaryn, koperek, tymianek czy czosnek. Dzięki dodaniu ziół do soli, jej ilość można zmniejszyć, ponieważ jej część zostanie przez nie zastąpiona bez utraty smaku i zapachu potrawy, a nawet ze znaczną ich poprawą.
Jak używać soli ziołowej?
Generalnie może być ona stosowana w takim samym celu jak zwykła sól, na przykład można wykorzystać ją do doprawienia sałatek, surówek, past do smarowania, mięs, warzyw, ryb, ziemniaków czy też zup. Sól ziołowa może być też dodawana do gotowania zamiast zwykłej soli, dzięki czemu ziemniaki czy warzywa gotowane z nią nabierają głębszego smaku, zatem możliwości są praktycznie nieograniczone.
Kupić gotową czy przygotować samodzielnie?
Produkty pochodzenia ekologicznego można dostać w sklepach internetowych. Sól ziołową można zakupić zarówno jako gotową przyprawę, na przykład w sklepach oferujących artykuły ekologiczne i zdrową żywność, ale również pojawia się ona coraz częściej w marketach, jak i tez można przyrządzić ją samodzielnie, co wcale nie jest takie skomplikowane.
Aby wykonać w domu sól ziołową, potrzebna będzie sól morska oraz ulubione zioła z tych wymienionych powyżej – zioła te muszą być suszone. Na 100 gramów soli należy dodać po 10 łyżeczek każdej z wybranych przypraw. Następnie należy nadać jej odpowiednią postać, to znaczy drobno zmielonej soli z dodatkami. Można zrobić to z użyciem młynka do kawy, blendera czy też utrzeć ją w moździerzu, a następnie przesypać do pojemniczka. Tak przygotowaną sól można następnie od razu dodawać do różnych potraw, bez potrzeby sięgania po wszystkie przyprawy po kolei.
http://ecoblueberry.pl -> Sklep internetowy z produktami pochodzenia ekologicznego.