Miód od pszczelarza jako przykład lokalnego produktu
Producenci żywności powszechnie dodają do żywności sztuczne konserwanty, barwniki czy wzmacniacze smaku. Zwierzęta hodują z użyciem antybiotyków i hormonów wzrostu, a rośliny uprawiają z zastosowaniem szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Głównym celem wytwórców produktów żywnościowych stało się wypracowanie szybkich zysków, dlatego produkcja przybrała charakter masowy. W jaki sposób się zatem odżywiać, aby zachować zdrowie i dostarczyć do organizmu wszystkich potrzebnych mu składników. Najlepszym rozwiązaniem jest stawianie na lokalne produkty, wytwarzane w sposób ekologiczny. Świetnym ich przykładem może być miód z małej pasieki.
W jaki sposób powstaje naturalny miód?
Miód naturalny od pszczelarza to produkt zawierający około 300 różnego typu witamin, minerałów, aminokwasów oraz enzymów trawiennych. Jego wytwarzanie jest regulowane rozporządzeniem Komisji Europejskiej Dz.U.L 189 20.7.2007 s.1 Art.13 rozp.889. Pszczelarze mogą prowadzić pasiekę jedynie w takiej lokalizacji, gdzie nie doszło do przekroczenia dopuszczalnych norm skażenia powietrza, gleby oraz wody. Teren pasieki nie może znajdować się w bliskiej odległości od dróg szybkiego ruchu, autostrad, zakładów przemysłowych, a także wysypisk śmieci. Rośliny przeznaczone na pożytki należy uprawiać ekologicznymi metodami, bez zastosowania pestycydów.
Poza tym pszczoły nie powinny być dokarmiane antybiotykami, a miód nie może zawierać żadnych konserwantów, sacharozy, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku. Ponadto na terenie pasieki muszą być przestrzegane rygorystyczne standardy higieny na każdym etapie powstawania miodu – hodowli roślin, dokarmiania i przewożenia pszczół, transportu miodu, a także jego filtrowania, odwirowywania, a także finalnego rozlania do słoików.
W sklepach i supermarketach zazwyczaj jest zaś sprzedawany sztuczny miód, zawierający sacharozę i inne sztuczne składniki. Jest to produkt wysoko przetworzony, powstały w procesie przetwarzania syropu cukrowego przez pszczoły. Jego masowa produkcja uniemożliwia zachowanie dbałości na poszczególnych etapach wytwarzania. W konsekwencji w składzie takiego miodu znajdują się różnego typu zanieczyszczenia.
Dlaczego warto wprowadzić miód naturalny do swojej diety?
Spożywanie naturalnego miodu z pasieki zapewnia wiele korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim produkt taki wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybiczne. Doskonale odżywia organizm w stanach osłabienia i wyczerpania psycho-fizycznego. Przynosi również ulgę w trakcie przeziębień i grypy, działając rozgrzewająco, wykrztuśnie, napotnie, a także zwalczając stan zapalny oraz obrzęk błony śluzowej. Miód z lokalnej pasieki powinny poza tym na stałe włączyć do swojego jadłospisu osoby ze schorzeniami układu trawiennego, oddechowego oraz krwionośnego – w tym z nadciśnieniem czy miażdżycą.
Chcesz mieć pewność, że otrzymasz miód od pszczelarza, wytworzony z zachowaniem wszelkich standardów jakości? Odwiedź więc stronę lokalnej pasieki Łaszczych z Kłobucka, dostępną pod adresem http://api-inhalacje.pl.