„Jestem tym, co jem” – żywność ma znaczenie dla organizmu

„Jestem tym, co jem” – żywność ma znaczenie dla organizmu

Żywność, organizm - www.big.com.plCzęsto spotykasz się ze stwierdzeniem, że jesteśmy dokładnie tym, co spożywamy? Zetknąłeś się jednak również z przeciwnym zdaniem, że jest to po prostu wyssany z palca mit? Myślisz sobie wtedy, że nie ważne co jemy, oby tylko z umiarem? Musisz więc wiedzieć, że takie przekonanie jest całkowicie błędne. Każdy składnik zawarty w żywności powoduje bowiem określone reakcje biochemiczne w naszym organizmie. Zapewnia zarazem jego prawidłowy rozwój oraz regenerację. Jeżeli nie dostarczysz sobie wszelkich niezbędnych składników odżywczych, wtedy nie zdołasz zbudować silnej odporności na infekcje. Wtedy już tylko krok od częstego chorowania, alergii, a nawet wystąpienia poważnych problemów z układem krwionośnym czy powstania nowotworu.

Dlatego nie czekaj dłużej. Już dzisiaj wprowadź konieczne zmiany do swojego jadłospisu i zadbaj o najlepszej jakości żywność. Pierwsze co musisz uczynić, to wyrzucić wszelkie produkty rujnujące Twoje zdrowie. Należy do nich zaliczyć zwłaszcza biały cukier, sól, przetworzoną mąkę, białe pieczywo pszenne, fast foody, margarynę, a także wszelkiego rodzaju produkty wysokoprzetworzone.